Zimowy kociołek z ogniska
wstecz
SKŁADNIKI
• ziemniaki
• marchewka
• pieczarki
• cebula
• czosnek
• kiełbasa i boczek – firmy Kabanos
• smalec
• kapusta
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek , przyprawa do ziemniaków
PRZYGOTOWANIE
Kociołek należy wysmarować smalcem i wyłożyć liśćmi kapusty.
Wszystkie składniki kroimy w plastry. Układamy warstwami w kociołku, pamiętając o przyprawach.
Wszystkie składniki lekko ugniatamy, bo potrawa opadnie w dół.
Na wierzchu można położyć kawałki masła i obficie przykrywamy liśćmi kapusty.
W ognisku rozgarniamy żar, wstawiamy kociołek i lekko go podsypujemy żarem.
Mniej więcej po godzinie danie będzie gotowe, a sygnałem będzie pyszny zapach wydobywający się spod kociołkowej pokrywki.
Smacznego!
wstecz